Tuesday, July 15, 2014

Udang Berempah Nasi Kandar

Terliur bila nampak lauk ni didapur Kak Paty, kita terus bookmarked..sebab ada stok udang besar dalam simpanan..hehehe..yalah kalau beli nasi kandar kat luar sana, pasti 1 ekor dah berapa kan..so buat sendiri muai dapat makan pun puashati dan berbaloi...lagi2 recipe ni Kak Paty sediakan direstaurantnya..So apalagi..teman2 harus mencuba ni tau..recipe asal dari Mamak Haji aka Mohamad Roslan..kita minta izin dipanjang2kan disini pula ya..kot2 kita pula nak buka restaurant Nasi Kandar kat Singapura ni manalah taukan, jangan percaya ya....hehe..:)
Pada kita menu ni sesuai juga dimasak menggunakan sotong & ikan..

Udang Berempah Nasi Kandar
Sources:- From Mohamad Roslan via Paty's Kitchen
Tried & Tested:-Ayu@curlybabesatisfaction
Ingredients

  • 1 kg Udang besar 
  • 3 biji Bawang Besar di hiris 
  • 3 biji  Bawang Besar dikisar halus.
  • 1 " Halia ( dikisar halus bersama bawang putih)
  •  5 ulas Bawang Putih 6 ulas – dikisar halus.
  • 10 biji cili padi dikisar-(Ayu tambah)
  • 4 sdudu besar Rempah kari Ikan Baba’s -(Ayu letak 5 sudu besar)
  • 2 sudu besar Serbuk Cili
  • 2 sudu besar cili kisar-(Ayu tambah)
  • 1 sdt serbuj jintan Putih.
  • 1 sdt serbuk Serbuk Jintan manis 
  • 1 sdb serbuk kunyit
  • 1 sdt serbuk Kas-kas -(Ayu tak letak ni, sebab tak ada)
  • 2 ranting daun kari
  • 1/2 senduk minyak masak 
  • 2 sdb Jus limau nipis
  • Garam secukup rasa
 
CARA MENYEDIAKAN:

1. Bersihkan udang. Gunting sesengut (misai) dan muncung tajam udang tanpa membuang kepalanya.Peramkan udang yang telah bersihkan dengan serbuk kunyit, serbuk Cili, satu sudu halia+bawang putih yang dikisar halus dan air limau selama 20-30 minit. 2. Panaskan Minyak, masukan bawang yang dihiris,(Ayu masukkan daun kari waktu ni juga) apabila keluarkan bau wangi masukan bawang yang dikisar dan campuran bahan halia+bawang putih yang tinggal. Rempah kari, jintan putih dan manis.(Ayu masukkan cili kisar waktu ni juga)
  3. Apabila gorengan itu mengeluarkan bau yang harum masukkan peraman udang. Masukan satu cawan air(Ayu masukkan 3 cawan air) dan masukkan daun kari. Biarkan selama 10 minit di atas kuali.Tentukan kuahnya likat dan tak terlalu pekat.Sekiranya kuahnya pekat sangat boleh masukkan air sedikit untuk kecairan kuahnya.Masukan garam secukup rasa.Udang Masala sedia untuk hidangan.
  4. Udang yang masak terlalu lama akan mengecut dan kemanisan semulajadi udang akan hilang. Masa masakan Udang adalah amat mustahak. Udang yang besar selalunya dimasak 7-8 minit dan 3-6 minit untuk udang yang sederhana besar.Adalah mustahak tentukan kelikatan kuah sebelum memasukan udang ; dengan ini kuah bersama udang tidak perlu masak terlalu lama.

2 comments:

Farah said...

Terliur tengok udang besar2 ni. Will try out this recipe. Thanks for sharing.

Ayu said...

Farah - thank you too for dropping by ya..:)