Friday, October 12, 2012

Dendeng Serunding

Menu raya kemarin, cuba masak dendeng serunding ni..saja aje nak cuba recipe baru..Oklah rasanya..kita tengok bergeraklah juga menu ni..sebab ramai yang datang on the first day tu my cousins..nampak surut juga..hehe..

Dendeng Serunding
Sources:-From Puan Zahrah Hj Ahmad
Tried & Tested:- Ayu@curlybabesatisfaction
Bahan:-
1kg daing lembu
1 biji kelapa parut putih

*3 sudu makan ketumbar
*1 sudu makan jintan manis
*1 sudu makan jintan putih
*10 batang lada kering
*2 batang serai
*1 jari lengkuas
*250 gula melaka-(Ayu gunakan dalam 180g)
*1 sudu kecil halia kisar-(Ayu tambah)
(*dikisar halus)

1/2 cawan air asam
1/2 cawan minyak
garam & perasa secukupnya

Cara:-
Daging dihiris niis dan lebar kemudian diketuk-ketuk. Panaskan minyak. Tumis bahan kisar sehingga wangi. Masukkan daging, air asam, gula melaka dan sedikit garam & perasa. Masaklah sehingga rempahnya kering dan dagingnya empuk. Masukkan pula kelpa parut dan gorenglah sehingga kekuning- kuningan. Enak dimakan dengan lontong, ketupat, lepat, nasi atau roti.

No comments: