Friday, March 23, 2012

Tumis Kupang Belacan

Kalau dah boring makan ayam, daging or ikan..kita suka masak macam ni...then goreng sayur sikit ...masak kuah pun ala kadar, basically masak air ler..heheh...then makan dengan nasi panas..fuh...tak sedar bertambah nasi ku..sedapp..Mr Hubby pun suka masak macam ni..kunyah cili padinya tu..dah tak payah buat sambal belacan dah..

Recipe dari CMG, yang tak asing lagi..disitulah tempat ku mengadu nasib..nak masak apa hari2..hahaha....Mat macam biasa ya..terimakasih banayk2 akak letakkan recipenya disini pula...

Tumis Kupang Belacan
Sources:-From Ayu@curlybabesatisfaction
BAHAN-BAHANNYA :-)
2 cawan isi kupang segar
1 biji bawang besar, hiris
2 ulas bawang putih, hiris
6 biji cili hijau, hiris + beberapa cili padi (Ayu tambah)
1 inci belacan*
1/4 cawan air*(*larutkan)
1 camca besar air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Panaskan minyak dalam kuali, tumis hirisan bawang besar, bawang putih dan cili hijau hingga layu. Masukkan belacan dan asam jawa tadi, kacau rata dan masak hingga pekat, guna api sederhana dan kacau selalu.
  2. Masukkan kupang, gaul rata dan tambah garam secukup rasa dan sedikit gula. Kacau dan masak sekejap lagi. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan panas bersama nasi hangat dan lauk2 lain

No comments: